Farce Cancan, verrijkend beroepstheater voor jong en oud!

Filosofie

Farce Cancan wil in een tijd waarin we allen naar onze schermen staren, een baken zijn van originele manieren van vermaak en leergierigheid. Deze twee termen lijken tegenwoordig amper nog te harmoniseren. Maar hoe leren mensen, en bij uitbreiding kinderen, het beste? Al doende, al spelend. Weg van de schoolbanken kan er ontzettend veel geleerd worden. Dikwijls met een blijvend karakter. Door de nieuwsgierigheid en fantasie van onze kleinsten en jongeren aan te wakkeren wil Farce Cancan zijn toegankelijk theater als een alternatief leermiddel aanreiken aan alle instanties die ermee begaan zijn. Scholen, cultuurcentra, overheden en ouders. Allen kunnen ze zich richten tot Farce Cancan om met professioneel theater kinderen en jongeren te prikkelen.

 

Historie

Farce Cancan werd meer dan 25 jaar geleden opgericht door Frans Ceusters.  Als de Jan Eelen van de jaren ‘90 & ‘00 bedacht hij verscheidene tv-series waarvan de bekendste vandaag nog steeds op de buis te zien is.

Toen de Vlaamse Televisie Maatschappij eind jaren ’80 het levenslicht zag was men op zoek naar tv-programma’s die tegengewicht konden bieden aan deze van de toenmalige BRT.

De Kotmadam’ ontsproot aan het brein van Frans. Het beloofde het begin van een rijke carrière als scenarioschrijver.  Dat ‘De Kotmadam’ vandaag de langstlopende tv-serie op de Vlaamse televisie is had niemand destijds durven dromen. Een combinatie van goede scenario’s en goede acteurs maakten van de serie een ongeëvenaard succes.

Frans was met ‘De Kotmadam’ echter niet aan zijn proefstuk toe als schrijver. Hij had reeds ervaring opgedaan met drie stukken in het professionele theater. ‘Clown zoekt werk’ (Educatief Theater Antwerpen), ‘Adam en Eva in het paradijs’ (Nieuw Vlaams Theater) en ‘Gusta’ (TIL), dat de toen prestigieuze Yvonne Lex-prijs in de wacht sleepte.

Na ettelijke seizoenen scenario’s te hebben geschreven voor ‘De Kotmadam’ was het tijd voor iets nieuw.  Voor VRT ontwierp hij de komische reeksen ‘Alle maten' en ‘Boerenkrijg' en leverde hij scenario's voor andere reeksen.

Ondertussen was hij voorzitter geworden van VVTS (Vlaamse Vereniging voor Toneelschrijvers en Scenaristen). Onder zijn leiding maakte VVTS de overgang mee naar een beroepsvereniging. Begin deze eeuw gaf hij de fakkel door. De opvolger van VVTS heet momenteel Scenaristengilde.

1996. Als voorzitter van VVTS. Bij een discussieforum over humor op tv in Vlaanderen ter gelegenheid van de uitreiking van de ASLK-scenarioprijzen in Antwerpen.
Met An Swartenbroekx, Luc Wyns, Frans Ceusters en Mark Van Lombeek (als moderator).

Oude liefde roest niet. De toneelmicrobe is altijd blijven knagen. Op vraag van de Scriptomanen (een verzameling schrijvers zoals Guy Didelez, Patrick Bernauw, Paul Coppens, Dirk Dobbeleers, e.a. die hun eigen stukken produceerden) schreef en regisseerde hij ‘Liefde, seks en andere ongemakken' voor het secundair onderwijs. Het bleek een schot in de roos. Farce Cancan ging zich verder toeleggen op toneelproducties voor scholen. Zowel voor secundair als basisonderwijs.

Naast het uitbouwen van het theaterhuis Farce Cancan bleef hij tv-scenario’s ontwikkelen en zo verscheen in 2009 ‘Jes’ op de Vlaamse buis.

Vanaf 2015 heeft Matthias Ceusters de dagelijkse leiding overgenomen maar blijft Frans theaterstukken creëren voor Farce Cancan.

 

Info & boeking.
Wij helpen u graag verder.

Contacteer ons