Theatervoorstelling voor secundair onderwijs « De Dealer droomt! »

Drugspreventiebeleid! Het wat, het waarom, de gevolgen en het beleid van drugs.

Voorstelling « De Dealer droomt! »

Waarom deze voorstelling?

Ruim de helft van de studenten (55,3%) aan de KU Leuven zegt ooit drugs gebruikt te hebben. Dat blijkt uit een enquête van Veto bij 825 jongeren. Eén op de vijf doet dit wekelijks, terwijl drie op de tien het één enkele keer geprobeerd hebben. Cannabis is de populairste drug: 53% van de studenten heeft er minstens één keer mee geëxperimenteert. Maar ook harddrugs als xtc en MDMA worden vrij vaak gebruikt, net als paddo's, cocaïne en lachgas. Een beperktere groep zit aan de ketamine (5%), speed (4%) of lsd (3%). Ruim de helft wil dat softdrugs gelegaliseerd worden (Het laatste Nieuws. 9 mei 2017)

Hoewel de gevaren van het gebruik van drugs via allerlei preventiecampagnes niemand kan ontgaan, blijkt uit recente onderzoeken dat roes- en verdovingsmiddelen nog altijd sterk aanwezig zijn in de (jongeren)gemeenschap.

Steeds vaker roepen prominente personenen en verenigingen op om bepaalde (soft)drugs te legaliseren of tenminste grondig na te denken over de problematiek. Want drugs hebben een enorme maatschappelijke impact. Denken we o.a. maar hoe in sommige landen de drugscriminaliteit het dagelijkse leven mede bepaalt en grote invloed heeft op het politieke, sociale en financiële leven. (Mexico, Bolivia, Afghanistan, enz. maar bijvoorbeeld ook in Nederland waar dodelijke afrekeningen in het criminele milieu bijna wekelijks het nieuws halen) 

Dit toneelstuk is gecreëerd om als basis te dienen voor een sereen debat over het al dan niet legaliseren van (soft)drugs.
Hoewel drugs dikwijls een negatieve impact hebben op de gezondheid leeft bij sommigen de idee om het beleid i.v.m. drugs aan te passen. De argumenten pro en contra werden in het verhaal verwerkt zodat jongeren volledig geïnformeerd zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat volledig geïnformeerde jongeren minder snel geneigd zijn drugs te misbruiken. Er wordt geen stelling ingenomen.

GRATIS BEGELEIDINGSBROCHURE BIJ BOEKING

 


Auteur: Frans Ceusters
Regisseur: Frans Ceusters
Acteur: Kristof Goffin
Duur: 60 min
Leeftijd: Graad 2&3

Verhaal « De Dealer droomt! »

Serge studeert laatste jaar apotheker. Drugs hebben hem nooit geïnteresseerd. Zijn zestienjarige zus, Lara, wil met haar vriendinnen na de examens voor het eerst dolgraag naar de discotheek gaan. Zijn moeder maakt zich zorgen omdat er verteld wordt dat er drugs te krijgen zouden zijn. Serge vindt dat zijn zus het recht heeft om eens goed uit te gaan en zich te ontspannen. Maar Lara gebruikt xtc en de gevolgen zijn groot. Serge voelt zich schuldig. 

Technische fiche

Kan in elke theaterzaal maar ook in andere grote ruimtes (refter, grote zithoek, turnzaal, enz...) worden gespeeld.

Maximum aantal bezoekers per voorstelling:

  • in goed uitgeruste theaterzalen: 150.
  • in andere ruimtes: 100.
 

Stevig podium (leeg!) of (verhoogd) speelvlak van minimum 6m. x 6m.
- Ruimte tussen speelvlak en plafond min. 3m. 
- Verduisterbare zaal
- 2 stopcontacten bij speelvlak 
- Belichting (zie podiumplan)

Foto's

sfeerfoto theaterstuk De Dealer droomt!

Uitkoopsom

Prijs: 450 euro (uitkoopsom excl. SABAM, excl. BTW). 

Tweede voorstelling op dezelfde dag en plaats: 400 euro (uitkoopsom excl. SABAM, excl. BTW) 
België: Er worden geen vervoerskosten aangerekend. Nederland: uitkoopsom afhankelijk van de provincie.

Als de school een overeenkomst heeft met Sabam valt de bijdrage weg.

Trailer

Acteurs/Medewerkers

Acteurs / medewerkers

Kristof Goffin

Kristof Goffin

Acteur

Gerelateerde theatervoorstellingen

secundair onderwijs

Info & boeking.
Wij helpen u graag verder.

Contacteer ons