Theatervoorstelling voor secundair onderwijs « De Vlucht (Dansshow) »

Vluchtelingen/integratie

Voorstelling « De Vlucht (Dansshow) »

Waarom deze voorstelling?

 'Vluchtelingenstroom van Bijbelse proporties door slag om Mosul' (npo radio1, 12 okt. 2016)

We worden ondertussen al enkele jaren om de oren geslagen met nieuws over de vluchtelingenstromen richting Europa. Dikwijls intriest nieuws. Zo werd de aangespoelde kleuter Aylan symbool voor een crisis die Europa niet meer kon beheersen. In dit specifieke geval is de stroom te danken aan een oorlog die Syrië en zijn grensgebieden al jaren in zijn greep houdt. De achterliggende redenen van deze oorlog zijn voor het publiek niet te begrijpen. Zoals zo vaak is de bevolking het slachtoffer. De europeaan heeft het echter minder en minder begrepen op deze instroom van vluchtelingen, en mede door de recente aanslagen, steken verschillende vooroordelen de kop op. 

Dergelijke migratiestromen zijn echt niet zo uitzonderlijk als we zouden denken. Denk maar aan de stroom migranten die in een recent verleden de boottocht richting de Verenigde Saten maaktten. De Red Star Line heeft zo'n 2 miljoen passagiers vervoerd tijdens zijn bestaan. Bijna allen emigranten. Denk maar aan de Zuid-Amerikanen die vandaag aan de grenzen van de Verenigde Staten wachten om onder de hekken te kruipen. Of denk maar aan de migratie binnen Afrika omwille van plaatselijke onlusten. 

Ook in de toekomst zullen migratiestromen tot stand komen. Naast oorlogen, economische of ideologische redenen, maakt de klimaatopwarming nu al slachtoffers in bepaalde regio's in het midden oosten. Velden die uitdrogen maken dat de plaatselijke landbouwers moeten verhuizen. Dit fenomeen zal enkel nog toenemen. 

Dus, hoe we omgaan met migranten, nieuwe mensen, nieuwe culturen zal een grote invloed hebben op de toekomst van onze samenleving. 

Van nature neemt de mens een defensieve houding aan tegenover iets dat hij niet kent. Deze dansvoorstelling probeert die barrières alvast te doorbreken en laat de kijker zich inleven in het leven op de vlucht.

 


Auteur: Kristof Goffin
Regisseur: Matthias Ceusters
Acteur:
Duur: 50 min
Leeftijd: Graad 2&3

Verhaal « De Vlucht (Dansshow) »

In 'De Vlucht' wordt u meegezogen op de "reis" van een koppel op zoek naar een beter leven, weg van het kwade. Van een helse vlucht over een euforische aankomst tot een eindeloze integratie. De voorstelling is een moderne invulling van het eeuwenoude kerstverhaal. Zowel beeldmateriaal als de stem van de in België opgegroeide zoon van het koppel begeleiden u doorheen hun aangrijpende verhaal. 

Technische fiche

Kan in elke theaterzaal maar ook in andere grote ruimtes (refter, grote zithoek, turnzaal, enz...) worden gespeeld.

Maximum aantal bezoekers per voorstelling:

  • in goed uitgeruste theaterzalen: 150.
  • in andere ruimtes: 100.

Stevig podium (leeg!) of (verhoogd) speelvlak van minimum 6m. x 6m.

- Ruimte tussen speelvlak en plafond min. 3m. 
- Verduisterbare zaal
- 2 stopcontacten bij speelvlak 
- Belichting (zie podiumplan)

Foto's

sfeerfoto theaterstuk De Vlucht (Dansshow) sfeerfoto theaterstuk De Vlucht (Dansshow)

Uitkoopsom

Prijs: 750 euro + 175 euro Sabam + 6% btw
Nederland: uitkoopsom afhankelijk van de provincie.

Als de school een overeenkomst heeft met Sabam valt de bijdrage weg.

Trailer

Acteurs/Medewerkers

Acteurs / medewerkers

Kristof Goffin

Kristof Goffin

Schrijver

Gerelateerde theatervoorstellingen

secundair onderwijs

Info & boeking.
Wij helpen u graag verder.

Contacteer ons