Theatervoorstelling voor secundair onderwijs « Ik wil aanvaard worden zoals ik ben. »

homoseksualiteit en gendergelijkheid

Voorstelling « Ik wil aanvaard worden zoals ik ben. »

Waarom deze monoloog?

‘Ik wil aanvaard worden zoals ik ben’ is een hartenkreet van jongeren die anders zijn. Die eerst uit de verbazing en aanvaarding van hun anders zijn moeten geraken en dan hopen dat anderen dit kunnen en willen accepteren zodat zij, net als iedereen, een sociaal leven kunnen leiden.

Met dit stuk trachten we jongeren in het algemeen begrip te laten opbrengen voor de moeilijkheden die zij die anders zijn ondervinden en proberen we hun vooroordelen weg te ruimen. 


Auteur: Frans Ceusters
Regisseur: Frans Ceusters
Acteur: Kristof Goffin
Duur: 45min
Leeftijd: Graad 1 & 2

Verhaal « Ik wil aanvaard worden zoals ik ben. »

Hij was veertien en een talentvolle voetballer. Iedereen was ervan overtuigd dat hij het ging maken. Hij speelde bij een grote club en werd zelfs opgeroepen voor de nationale ploeg. Voetbal was zijn leven, een Hazard in wording.

Op school ging het ook prima. Goede resultaten, veel vrienden. Kortom, zijn leven verliep omzeggens als een sprookje.

Er was echter een ding dat hem verbaasde. Zijn vrienden begonnen over meisjes te praten, sommigen hadden al een liefje. Maar hem interesseerde dat niet. Om niet voor een onnozelaar neergezet te worden begon hij zijn vrienden na te praten, om te tonen dat hij ook wel degelijk belangstelling had voor wezens van het andere geslacht. Maar dat was niet zo.

Hij ontdekte bij zichzelf iets vreemd. Jongens boeiden hem. Hoe ze eruit zagen, wat ze deden, hoe ze erover spraken. Als hij over verliefdheid las of als hij zijn kameraden erover praatten dan was dat wat hij voor jongens voelde en niet voor meisjes. Hij kwam langzaam voor zichzelf tot de constatatie dat hij homo was. Hij las er veel over en was zeker dat hij op jongens viel.

Hij durfde het zijn maten niet te vertellen. Want hij had gehoord hoe denigrerend zij dachten over homo’s. In hun stoerdoenerij vonden ze hen maar niets. Ze maakten er vunzige grappen over. Hij wou hen zeggen dat ze erover moesten ophouden want dat hun gore humeur kwetsend was. Want hij, hun vriend en ploegmakker, was ook homo. Maar hij durfde niet. Bang dat hij zijn kameraden zou kwijtspelen, dat ze niet meer met hem zouden willen voetballen.

Hij begon net als zij te doen. Afgeven op die smerige homo’s. Hij ging zelfs nog verder. Hij kreeg een liefje, net als zij. Het was een cool meisje dat dol was op hem. Hij vond haar best ok, maar hij vond het erg als hij haar moest kussen. Ook al deed hij in de periode opgewekt en leek hij gelukkig met zijn leven, in wezen was hij diep ongelukkig en alleen.

Op een dag kwam hij een jongen tegen, gewoon op straat. Ze keken elkaar in de ogen en op slag waren ze verliefd. Kussen was wel zalig, samenzijn was wel iets om naar uit te kijken

Hij vond het verschrikkelijk om het gedaan te maken met zijn meisje. Ze begreep het niet. Ze wilde weten waarom hij er een eind aan maakte maar dat kon hij niet zeggen. Hij vond het erg voor haar.

Langzaam groeide het besef dat hij zijn homo-zijn toch aan de buitenwereld zou moeten laten weten. Aan zijn ouders, zijn vrienden op de voetbal en op school. Om hen te laten zien wie hij werkelijk was zodat hij niet meer met zijn geheim zou moeten verder leven. Maar hij was bang. Bang om verstoten te worden. Bang om zijn ouders te ontgoochelen.

Altijd stelde hij het maar weer uit. Tot hij op zijn zeventiende plots stopte met voetballen. Niemand begreep waarom. Hij stond net op het punt opgenomen te worden in de kern van de eerste ploeg en met hen mee op oefenkamp te vertrekken. Trainers en ouders praatten op hem in. Maar hij hield voet bij stuk.

Op een avond vertelde hij alles aan zijn moeder. Die begreep hem. Zij zei het tegen zijn vader. Die had het er moeilijker mee. Maar uiteindelijk aanvaardde ook hij de keuzes van zijn zoon. Hoewel hij het verschrikkelijk vond dat zijn afstammeling de wenkende voetbalcarrière had opgezegd. Hij was er echter niet boos voor op zijn kind, maar op het milieu dat nog altijd niet in staat was jongens en meisjes die anders waren te aanvaarden.

Technische fiche

Kan in elke theaterzaal maar ook in andere grote ruimtes (refter, grote zithoek, turnzaal, enz...) worden gespeeld.

Maximum aantal bezoekers per voorstelling:

  • in goed uitgeruste theaterzalen: 150.
  • in andere ruimtes: 100.
 

Stevig podium (leeg!) of (verhoogd) speelvlak van minimum 6m. x 6m.
- Ruimte tussen speelvlak en plafond min. 3m. 
- Verduisterbare zaal
- 2 stopcontacten bij speelvlak 
- Belichting (zie podiumplan)

Foto's

Uitkoopsom

Prijs: 450 euro (uitkoopsom excl. SABAM, excl. BTW). 

Tweede voorstelling op dezelfde dag en plaats: 400 euro (uitkoopsom excl. SABAM, excl. BTW) 
België: Er worden geen vervoerskosten aangerekend. Nederland: uitkoopsom afhankelijk van de provincie.

Als de school een overeenkomst heeft met Sabam valt de bijdrage weg.

Trailer

Acteurs/Medewerkers

Acteurs / medewerkers

Kristof Goffin

Kristof Goffin

Acteur

Gerelateerde theatervoorstellingen

secundair onderwijs

Info & boeking.
Wij helpen u graag verder.

Contacteer ons